شاید شما هم با بررسی نمونه سایت شرکتی در پلتفرم های مختلف و بررسی صفحات متعدد تجاری در بستر وب، برای طراحی هرچه حرفه ای تر پلتفرم شرکتی خود، ایده ها و طرح های مختلفی را از نظر گذرانده باشید. در این صورت به طور قطع متوجه برخی شباهت ها و نقاط مشترک میان وبسایت های گوناگون شرکتی شده اید. این موارد از جمله مهمترین بخش ها و صفحات سایت شرکتی شمرده می شوند که در این مطلب برای شما گرد آورده ایم.
این پیج های مهم در طراحی سایت های شرکتی حرفه ای عبارتند از صفحه اصلی یا خانه، درباره ما ( About Us )، خدمات ( Services )، صفحه FAQs ( سوالات متداول ) و تماس با ما ( Contact Us ). در ادامه نیز چند صفحه پیشنهادی از جمله وبلاگ، صفحه استخدام ( پیوستن به ما یا فرصت های کسب و کار )، صفحات فرعی مثل قوانین ( شرایط و ضوابط )، نقشه وبسایت، صفحه خطا و… را معرفی و بررسی خواهیم کرد.
طراحی حرفه ای وب سایت های شرکتی به علت نقش مهمی که این پلتفرمها در افزایش اعتبار یک مجموعه تجاری ایفا می کنند، از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. در صورتی که با صفحات اصلی سایت شرکتی و تاثیر هر یک در معرفی و فروش مجموعه آشنایی کافی را نداشته باشید، ممکن است با مشکلات مختلفی از جمله هدر رفت زمان، هزینه و انرژی مواجه شوید. با در نظر گرفتن این میزان از اهمیت، به بررسی هر آنچه باید از مهم ترین صفحات سایت شرکتی بدانید، می رویم. اولین مورد، صفحه اصلی یا به اصطلاح رایج آن، خانه سایت شرکتی است.
شاید اگر می خواستیم به ساخت فروشگاه اینترنتی در گوگل فکر کنیم، میتوانستیم متناسب با موضوع سایت فروشگاه انواعی از طراحی های فانتزی و با رنگهای متنوع را متصور شویم. اما در طراحی سایت شرکتی و به ویژه در دیزاین صفحه اصلی آن که کلیتی از اهداف، نحوه کار و آرمان های مجموعه شرکت را منعکس می کند، بی نهایت مهم است که از حاشیه های غیرضروری بصری دوری و به رسمیت سادگی بسنده کنید. یکی از مهم ترین گام ها برای رسیدن به این سادگی، برقراری تناسب و استفاده صحیح از رنگ های اولیه ( Primary )، ثانویه ( Secondary ) و رنگ های ثالث ( Tertiary ) است. از دیگر عوامل مهم میتوان به ایجاد میزان درستی از فضای سفید یا خالی به شکل حرفه ای اشاره کرد.
صفحه درباره ما در یک سایت شرکتی حرفه ای از مهم ترین صفحات شناخته می شود. چرا که بازدیدکنندگان و مشتریان احتمالی با مطالعه آن خواهند توانست اطلاعات بیشتری از مجموعه شما و تیم های کاری مختلف فعال در آن کسب کنند. برای طراحی حرفه ای این صفحه از وب سایت شرکت، در گام اول ضرورت دارد تا از اطلاعات واقعی و دارای درجه بالای اهمیت برای درج در این صفحه استفاده کنید. برای مثال پیش از هرچیز، با ارائه خلاصه ای از تاریخچه فعالیت شرکت و آمار و ارقام چند سال گذشته این فعالیت، مخاطب را در جریان سابقه کاری مجموعه قرار دهید. تعداد نیروهای متخصص، تعداد مشتریان، شرکت های زیرمجموعه، پروژه های موفق و… از جمله مواردی هستند که میتوانید اشاره کنید. در ادامه نیز به مواردی چون امور سهام، اعضای هیئت مدیره و مدیر عامل و اخبار را نیز میتوانید با اولویت های بعدی اضافه نمایید.
یک شرکت تجاری متناسب با ابعاد خود و وسعت مجموعه ها و زیرمجموعه های مورد فعالیت، میتواند خدمات، محصولات و سرویس های متعددی ارائه دهد. نکته حائز اهمیتی که در ارتباط با طراحی صفحه خدمات ( سرویس ها یا محصولات ) باید مد نظر قرار دهید، تمرکز ویژه و مانور محتوایی در مارکتینگ برترین مواردی است که میتوانید به مشتریان عرضه کنید. بی نهایت مهم است که بتوانید میان محصولات یا خدمات خود اولویت قائل شوید. پس از آن و در اولویت های بعدی میتوانید به سایر موارد نیز بپردازید. اگر تعداد خدمات یا محصولات شرکت شما برای دسته بندی های تک آیتمی زیاد است، می توانید موارد مرتبط را به صورت مجموعه و زیرمجموعه دسته بندی کنید.
به عنوان یک مجموعه فعال، بطور قطع تا بحال سوالاتی را از مشتریان سابق و فعلی خود دریافت کرده اید که به منظور آغاز همکاری و یا خرید برای آنها اهمیت داشته است. مجموعه ای از رایج ترین این سوالات را با پاسخ تشریحی در صفحه FAQs قرار دهید. کاربرد این پیج در سایت شرکتی تنها برای برطرف نمودن سوالات نیست، چرا که در ادامه نیز خواهید دید راهکارهای دیگری نیز برای این کار وجود دارد. بلکه بخش بسیار مهم تری از اهمیت آن در راستای اعتماد سازی برای مخاطبان است! برای مثال اگر شرکت طراحی سایت هستید و به صورت حضوری در شهر تبریز فعالیت می کنید، همه آن چیزهای که فکر میکنید برای مشتریان بالقوه تان در ارتباط با طراحی سایت تبریز میتواند جای باشد ( یا قبلا سوال بوده است! ) را در قالب سوالات متداول توضیح دهید.
در دسترس بودن برای یک شرکت فعال ( در هر حوزه کاری! ) شاید مهم ترین عامل جلب اعتماد مشتریان است. مخاطبان شما باید بدانند که شما و کسب و کارتان واقعی هستید! تعداد راه های ارتباطی ممکن است بسته به وسعت مجموعه و تیم های فعال در شرکت متفاوت باشد اما به طور کلی بهتر است به منظور پاسخگویی به انواعی از نیازهای مخاطبان در سایت شرکتی، راه های ارتباطی مختلفی در نظر بگیرید. به عنوان مثال، راه های ارتباطی واحد فروش، پشتیبانی، آموزش، صدای مشتری ( انتقادات و پیشنهادات )، روابط عمومی، منابع انسانی و… را میتوانید به شکل متمایز و اختصاصی در نظر بگیرید. نوع راه های ارتباطی رایج و پیشنهادی شماره های تلفن و آدرس ایمیل هستند.
صفحات دیگری نیز هستند که میتوانید برای گسترش وبسایت شرکتی و هرچه حرفه ای تر ساختن آن در برنامه طراحی سایت قرار دهید. چنین پیج هایی ممکن است با در نظر گرفتن موضوع فعالیت شرکت و وسعت آن، کاملا انتخابی باشند. در ادامه برخی از برجسته ترین این صفحات در موفقیت یک سایت شرکتی را بررسی خواهیم کرد.
یک وبلاگ به شما اجازه می دهد هرچه بیشتر با کاربران پلتفرم شرکتی ارتباط برقرار کنید و به تبع، تاثیر فراگیر تری در باور آنها نسبت به شرکت ایجاد کنید. علاوه بر وبلاگ میتوانید با استفاده از محتواهایی چون پادکست و ویدیوهای آموزشی، چنین ارتباط قدرتمندی را وسعت بخشید. نکته ای که باید مد نظر قرار دهید، این است که تمام محتواهای هریک از این صفحات ( متنی، صوتی و تصویری ) را در ارتباط با زمینه مورد فعالیت شرکت ایجاد کنید.
ممکن است نیاز داشته باشید تا تیم های متعدد شرکت را گسترش دهید، در این صورت افزودن صفحه استخدام تحت عنوان "فرصت های کسب و کار" یا "پیوستن به ما" میتواند یک اقدام کاملا حرفه ای باشد. تمامی آگهی های عناوین شغلی آماده به جذب، از بازاریابی در محل محصولات تا موقعیت های کارمندی حضوری و فریلنسری را با ذکر شرایط و مزایا میتوانید در این صفحه از سایت شرکت درج کنید.
در طراحی سایت شرکتی برای هرچه حرفه ای تر ساختن پلتفرم و افزایش سهولت استفاده از آن برای کاربران، میتوانید صفحاتی با اولویت های بعدی را نسبت به موارد اشاره شده در نظر بگیرید. از جمله این صفحات میتوان به نقشه سایت ( راهنمای بخشهای مختلف وبسایت )، صفحه جستجو ( فیلد جستجو )، قوانین سایت ( شرایط و ضوابط ) و… اشاره کرد که بنابر صلاحدید طراح تجربه کاربر ، محقق UX ( یا UX Researcher ) پلتفرم خود طراحی و توسعه هریک را در برنامه قرار دهید.
در پایان بخاطر داشته باشید که صفحات سایت شرکتی را ویژگیها و مشخصه های وبسایت شما تعیین می کنند. بطور قطع، ترکیب پیجهای طراحی شده در یک سایت شرکتی خدمات منزل با یک سایت طراحی اپلیکیشن متفاوت خواهد بود. حتی در میان پلتفرم هایی با موضوع یکسان نیز بسته به وسعت کسب و کار و یا اهداف آن این صفحه ها فرق هایی دارند! صفحات اصلی اشاره شده در این مطلب از جمله صفحه اصلی یا خانه ( Home )، درباره ما ( About Us )، خدمات ( Services ) یا محصولات، سوالات متداول ( FAQs ) و تماس با ما ( Contact Us ) بطور معمول در تمام انواع سایت شرکتی با هر موضوعی در نظر گرفته می شوند. سایر انواع پیج ها نیز همچون وبلاگ، صفحه استخدام، قوانین، نقشه وبسایت، فیلد جستجو و… نیز در پلتفرمهای شرکتی بطور انتخابی ممکن است طراحی و اجرا شوند. اما این شما هستید که با کمک دانش و تجربه متخصصین، محتویات و اطلاعات سایت شرکتی خود را مشخص می کنید.